Begravelse

Når man mister et menneske, man elsker, har man brug for trøst og tryghed. Brug for plads til tro, tvivl og fortvivlelse. I kirken er der plads til alt det.

En kirkelige begravelse eller bisættelse er pårørendes afsked med den døde med det kristne budskab om opstandelse som rammen. Her kan man mindes det liv, der er levet, sige tak og få sat ord på de mange følelser. Og først og fremmest kan man være fælles om sorgen og håbet.

Ved dødsfald
Træf aftale med sognepræsten om tidspunkt for begravelsen/bisættelsen og tidspunkt for samtale. Træf eventuelt aftale med en bedemand.
Dødsanmeldelse vedlagt dødsattest samt afdødes dåbsattest og evt. vielsesattest afleveres til sognepræsten.
Fra dødsfaldet er anmeldt til sognepræsten, må der normalt regnes med 3 dage før begravelsen/bisættelsen kan finde sted.

Det skal du gøre

I dagene efter et dødsfald skal man som pårørende midt i sorgen tage stilling til en masse spørgsmål og ordne mange praktiske ting. De fleste henvender sig til en bedemand for at få hjælp til det praktiske i forbindelse med dødsfald og begravelse.

Når en person dør, skal de pårørende anmelde det til begravelsesmyndigheden, det vil sige sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den afdøde havde bopæl. Du finder blanketten ”anmodning om begravelse eller ligbrænding” på Personregistrering.

De pårørende skal desuden tage stilling til, om den afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå og valg af kirkegård.

Kirkeministeriets borgerinformation

Samtale med præsten

Før begravelsen har de pårørende en samtale med præsten, hvor man sammen forbereder begravelsen. Præsten fortæller om forlæbet af handlingen, I vælger salmer. Måske har afdøde selv bestemt, hvilke samler han/hun gerne vil have. Måske har de pårørende nogle ønsker. Ellers finder I ud af det sammen. Præsten vil også gerne høre lidt om den afdøde.

Samtalen er også et godt sted at snakke om sorg, frustration, taknemmelighed og alle de andre følelser, der dukker op i forbindelse med et dødsfald. Husk at præsten også er der for at støtte og lytte. Han er faktisk uddannet til det, og det kan være rart at snakke med en, der ikke selv har en masse følelser i klemme, men samtidig ved, hvordan man har det.

Sådan foregår begravelsen/bisættelsen

Begravelsen starter i kirken med bøn, salmer, tekstlæsning og en kort tale. Vi synger de aftalte salmer. I kirken synger vi efter salmebogen (og organisten er kun forpligtet til at spille melodierne til salmebogens salmer). Hvis I har specielle ønsker, er der mulighed for, at få nogen til synge inden handlingen slutter (vi om det til samtalen inden).

Ved både begravelse og bisættelse er jordpåkastelsen central. Præsten kaster tre gange jord på kisten, mens afdøde tiltales med ordene ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv – død – liv.

Hvis afdøde skal begraves, sker jordpåkastelsen, når kisten er sænket i graven. Hvis afdøde skal brændes, sker jordpåkastelsen i kirken.

En begravelse afsluttes med, at kisten sænkes i jorden på kirkegården, mens en bisættelse afsluttes med, at kisten bæres ud til rustvognen, som kører den til krematoriet. Senere nedsættes urnen så på kirkegården.

Østermarie Kirke har en kirkegård, der ligger i forbindelse med kirken.
 Valget af gravsted aftales med graveren.

Læs mere om kirkegårdsvalg på Kirkeministeriets borgerportal.